Wijkagent Kelly Donker wil de drempel tussen inwoners en politie verkleinen.

Kelly Donker begon haar carrière als hoofdagent bij de politie, waar ze tevens fungeerde als jeugdagent op het Pius X College te Bladel. Sinds een aantal weken is Donker wijkagent van Gemeente Reusel de Mierden. Tijdens haar loopbaan ontdekt Kelly al snel de kloof tussen inwoners en politie. Hierom besluit ze sociale media in te zetten om de band tussen de inwoners en de politie te versterken.

Betrokkenheid en toegankelijkheid

Met de ambitie om burgers te ondersteunen, problemen op te lossen en een luisterend oor te bieden aan de gemeenschap begon Kelly haar politieopleiding in 2016. Na drie jaar rondde ze de opleiding succesvol af en trad ze toe als hoofdagent bij de politie. Een van haar cruciale neventaken was haar rol als jeugdagent bij het Pius X College in Bladel. Haar aanwezigheid zorgde al snel voor herkenning, waardoor ze als vertrouwd gezicht werd gezien voor jongeren en hun ouders. “Ik word door hen op straat begroet en we maken een praatje, dat is iets wat ik super leuk en belangrijk vind als wijkagent”, vertelt Kelly. Deze toegankelijkheid is van groot belang in haar beroep en is iets wat ze actief in stand probeert te houden.

Vooral na haar overstap naar de rol van wijkagent is dit contact met de burgers nog essentiëler geworden. Het stereotype beeld van een politieagent die door de straten surveilleert, kan soms een verkeerde indruk wekken. Mensen draaien zich om als ze een politieagent zien lopen en trekken meteen conclusies als er een politiewagen voor de deur staat. Maar soms is de realiteit juist het tegenovergestelde. Zoals Kelly het zelf omschrijft; “Toen ik aan de politieopleiding begon werd me verteld dat je beroemder bent dan de bekendste beroemdheden. “Ik kwam er al snel achter dat dit klopt, als politieagent kan je nergens komen zonder dat een ieder omkijkt en wil weten wat je doet.” We kunnen namelijk ook niet ontkennen dat het bijzijn van één of meerdere agenten zorgt voor een sterke aanwezigheid en invloed. Dit benadrukt des te meer het belang voor een agent om toegankelijker te zijn.

De rol van een wijkagente

Een politiewagen is niet alleen onderweg om boetes uit te delen, en de realiteit is vaak ver verwijderd van wat we op televisie zien. Maar wat houdt de rol van een wijkagent dan precies in? “Als wijkagent ben je gekoppeld aan een gemeente waarbinnen je fungeert als aanspreekpunt voor de inwoners”, vertelt Donker. Geen dag is hetzelfde; de ene dag is enerverender dan de andere. Deze taken kunnen variëren van het melden van mogelijke huiselijk geweldsituaties tot het onderzoeken van inbraken en bemiddelen bij vechtpartijen.

Kelly heeft een sterke overtuiging in het verbinden met de burgers en streeft ernaar de kloof tussen de samenleving en de politie te verkleinen. Ze maakt gebruik van sociale media om dit doel te bereiken. “Om de drempel voor inwoners om contact op te nemen met de politie te verlagen, deel ik een stukje van mijn leven als wijkagent op social media. Ik vind het belangrijk om de mensen een kijkje achter de schermen te geven zodat ze ons beter leren kennen.” Vooral in dorpen heerst vaak een cultuur waarin mensen geneigd zijn om problemen zelf op te lossen en zich terughoudend voelen om hulp te vragen. Terwijl de politie liever op tijd wordt ingeschakeld, zelfs als het loos alarm blijkt te zijn. 

Een toekomst vol uitdaging en vooruitgang

Dat Kelly energie krijgt in haar rol als wijkagente is meteen te merken wanneer ze ons mee wil nemen voor een rit in de politiewagen. Na het openen van de kofferbak vertelt ze vol energie met welke materialen zij zich iedere dag moeten voorbereiden.

Wanneer we Kelly vragen wat het verschil is tussen werken als politie in de stad of in een landelijk gebied, legt ze uit dat beide situaties hun eigen complexiteit dragen. Ze vertelt dat veel mensen de neiging hebben te denken dat werken in een landelijk gebied saai is omdat ze denken dat er hier niet veel gebeurt. In vergelijking met stedelijke gebieden zijn er misschien minder meldingen, bijvoorbeeld van winkeldiefstal, omdat er minder winkels zijn of omdat mensen soms hun problemen zelf oplossen. “In de Kempen krijgen we te maken met andere soorten meldingen. Het is eigenlijk maar net hoe je het bekijkt”, vertelt Kelly. 

Politie de Kempen bestaat uit een uitgestrekt gebied, met de gemeenten Bergeijk, Reusel de Mierden, Eersel en Bladel. “Daarom is het belangrijk dat we per gemeente verschillende wijkagenten hebben zodat we problemen op tijd kunnen signaleren.Ook zitten we tegen de Belgische grens aan, wat weer zorgt voor andere criminaliteit. Dus werken in een landelijk gebied is zeker nooit saai.”

Haar streven om een luisterend oor in te zetten voor het grotere goed komt ook duidelijk naar voren in haar keuze in nevenactiviteit. Naast haar dagelijkse taken zet ze zich ook in voor landelijk prostitutieonderzoek. Samen met een team scant ze situaties om te onderzoeken of ze mensen uit deze wereld kunnen helpen. Hoewel we hier niet veel details over kunnen delen, is het duidelijk dat deze nevenactiviteit aansluit bij de oorsprong waarom ze als agent is gaan werken. Namelijk om hulpverlening te bieden aan iedere inwoner. 

Ook interessant

Overig nieuws

Volg ons

Ook een artikel op KempenSpot?

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelden bij Kempenboks