Urbex fotograaf Martijn Walet reist de wereld rond om het perfecte verhaal in beeld te krijgen.

Martijn Walet reist de wereld over voor de mooiste plaatjes. Al op jonge leeftijd ontstond zijn interesse voor verlaten locaties, puur uit nieuwsgierigheid. In een korte anekdote vertelt Martijn over zichzelf op 8-jarige leeftijd. Tijdens een vakantie in Frankrijk in een klein dorpje viel het hem op dat er een gat in de deur van een kerk zat, en hij besloot er doorheen te klimmen. Een actie uit pure nieuwsgierigheid wat zich achter de deur van die kerk zou afspelen, iets wat we tegenwoordig als Urban Exploring aan kunnen duiden. Voor Martijn is het niet alleen de ‘’kick’’ waar hij het voor doet om op deze verlaten locaties te fotograferen. Hij is gefascineerd door de diversiteit aan verhalen die alle afzonderlijke locaties met zich meebrengen.

Hoe is deze passie aangewakkerd?

“Op een vakantie in de Belgische Ardennen, 17 jaar geleden, heb ik Urbex fotograaf Marco leren kennen, we raakten aan de praat onder het genot van een heerlijk Belgische Tripel.” We deelden fotografie als hobby. Hij heeft mij meegenomen om een locatie te bezoeken en foto’s te maken. Dit was het begin van een passie vol nieuwe ervaringen en verhalen. De interesse in beeldende vorming is altijd al wel aanwezig geweest, maar het vuurtje omtrent fotografie werd door Marco aangewakkerd. Vanuit daar ben ik begonnen, eerst met een kleine, simpele camera. Al snel besefte ik dat ik hiermee niet voldoende zou slagen en dat ik meer wilde. Toen kwam er een significante upgrade van de camera en lenzen, een goede rugzak en andere noodzakelijke materialen. “Als ik dan nu zie wat ik allemaal meesjouw, is dat wel snel serieuzer geworden.”

Vertel eens wat over de Urban Exploring scene?

Urban Exploring, ofwel Urbex, is het ontdekken van verlaten plekken. Van industrie tot villa’s of kerken. Waar ooit bedrijvigheid was, is nu vooral het verval te zien. Het is fascinerend om te zien hoe de natuur deze locaties weer kan opeisen. Martijn vindt het vooral boeiend om, achter het stof en puin, het verhaal te bedenken van wat zich hier vroeger heeft afgespeeld. Deze locaties zijn meestal niet openbaar en vaak niet veilig. Er hangt dus een sfeer van geheimzinnigheid en spanning omheen, die voor veel mensen tot de verbeelding spreekt. Deze locaties zijn overal ter wereld te vinden.

Waar hij vroeger heel Nederland en vooral België afspeurde naar urbex locaties, reist hij tegenwoordig bijna de hele wereld over en bezoekt alleen de locaties die echt interessant zijn voor hem. Voorheen was het überhaupt lastig om aan de juiste locaties te komen, in een periode waar we nog niet zo ver waren op het gebied van internet en alle bijkomende gemakken was je echt afhankelijk van goed speurwerk en je netwerk. Tegenwoordig gaat dat iets gemakkelijker maar ook daar is Martijn inmiddels een expert in geworden.

De exacte coördinaten van de locaties zijn niet openbaar, dit betekent dus dat er goed onderzoek gedaan moet worden; online, oude krantenartikelen etc., dit ter bescherming van de locaties. Als een bepaalde locatie eenmaal gevonden wordt en openbaar wordt gedeeld, is het aan haar lot overgelaten. Binnen no-time trekken er vandalen in en wordt de boel vernield. Maar niet alleen dat, naast het vinden van de locaties zijn er nog een heleboel zaken waar je als Urban Explorer rekening mee dient te houden. Dan moet je denken aan locaties die bijvoorbeeld beveiligd zijn of waar de situatie niet veilig is. Als voorbeeld noemt hij: “ Soms beland je op plaatsen waar je naar de tweede verdieping moet via een trap die er niet al te betrouwbaar uitziet. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het allesbehalve prettig is om dan over die krakende en verrotte vloer van de tweede verdieping te lopen in een gebouw dat gedeeltelijk is ingestort”.

 

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je op pad gaat?

Voor Martijn staat goed onderzoek centraal. Voordat hij naar bestemmingen als Portugal, Italië of eerder Oekraïne reist, zorgt hij ervoor dat hij zijn locaties zorgvuldig uitstippelt. Het plannen is van groot belang aangezien de locaties niet altijd dicht bij elkaar liggen, wat soms logistieke uitdagingen met zich meebrengt. Het draait om de juiste timing, zorgvuldige planning en vooral vertrouwen, want hij gaat nooit alleen op pad. In sommige situaties weet je nooit wat je tegenkomt, en het kan gevaarlijk zijn. Dit betekent dat je soms in situaties terechtkomt waar je in je eentje moeilijk uit zou kunnen komen. Samen beschermen ze elkaar en houden ze elkaar in de gaten. Zonder dat onderlinge vertrouwen zou dit werk niet mogelijk zijn. Het geeft des te meer voldoening als ze samen succesvol zijn.

De weg naar het perfecte plaatje

Waar je Martijn misschien van herkent, is van het TV-programma ‘Het Perfecte Plaatje’.

Susan, een vriendin van Martijn en hijzelf werden benaderd door William Rutten om als gastjuryleden deel te nemen aan het RTL4 tv-programma, met als thema Urbex. De opname van deze aflevering vond plaats in de oude papierfabriek in Nijmegen, een bijpassende locatie voor dit specifieke onderwerp. Ze maakten kennis met de deelnemers en begeleidden de fotoshoot op de opnamedag. De beoordeling van de gemaakte foto’s vond de tweede dag plaats in Utrecht, waar Patrick Martens als winnaar uit de bus kwam. Martijn was onder de indruk van Patrick’s indrukwekkende compositie en de fraaie belichting, een resultaat dat zelfs als een kunstwerk werd vervaardigd.

Het feit dat ze werden gevraagd voor deze rol beschouwde hij als compliment. Hun erkenning door vakgenoten heeft hem veel vertrouwen gegeven en heeft zijn motivatie om zich verder te ontwikkelen aangewakkerd.

Martijn houdt nog steeds contact met sommige deelnemers aan het programma en vindt het plezierig om te merken dat ze allemaal dezelfde passie voor fotografie delen. Voor meer informatie over deze ervaring, kun je deze link bekijken.

 

Wat is het laatste woord?

Martijn waarschuwt anderen om niet zomaar deze activiteit als hobby te onderschatten, want het is echt gevaarlijker dan je zou denken. Hij heeft geleerd van zijn eigen ervaringen en is niet altijd ongeschonden uit bepaalde situaties gekomen. Hij wil anderen graag behoeden om dezelfde risico’s te nemen.

Wat zijn thuissituatie betreft, is het altijd spannend. Daarom wacht hij vaak met het delen van bepaalde verhalen totdat hij is teruggekeerd, om zijn familie geen onnodige zorgen te bezorgen.

Een uitnodiging voor de toekomst. 

“Voor het einde van het jaar komt mijn nieuwe boek uit.” kan Martijn al met volle trots vertellen. Hierin staan veel van zijn foto’s met verhalen van de locaties maar ook persoonlijke ervaringen. Het boek, een aanvulling op het eerder uitgebrachte boek, is binnenkort te verkrijgen via zijn website. Wil je zijn boek bestellen?
Bezoek dan een van zijn onderstaande kanalen.

Ook interessant

Overig nieuws

Volg ons

Ook een artikel op KempenSpot?

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelden bij Kempenboks