Kermisvoetbal Hooge Mierde, een unieke traditie in de Kempen

Het staat al jarenlang bekend als hét klapstuk van Hooge Mierde kermis: het Kermisvoetbal. De maandag met de kermis is het dorp voor even in tweeën verdeeld: je bent of voor Team Biekurf, of voor Team Keldersooi. Deze onderlinge ontmoeting leeft enorm in het dorp en ook erbúiten, getuige de toegenomen belangstelling langs het veld. De gelen tegen de roden; een gevecht dat nooit teleurstelt.

Oorsprong

Kermisvoetbal is een uniek begrip in Brabant (en waarschijnlijk zelfs in min of meer het hele land). Oorspronkelijk was het idee dat de mensen die de kermis organiseerden – in de volksmond ‘het kermisvolk’ genoemd –  het opnamen tegen de inwoners van Hooge Mierde. Toen het animo onder de kermisexploitanten afnam, werd besloten om het dorp in tweeën te splitsen: binnen en buiten de bebouwde kom. Beide stelden hun elftal samen en gingen de strijd aan. Na afloop van een mooie pot voetbal zette iedereen voet richting de kermis en dronk men gezamenlijk de nodige drankjes op de kermis bij Café De Bijenkorf, dé kroeg van Hooge Mierde.

Deze traditie bestaat al jarenlang en Kermisvoetbal is ook echt een begrip geworden in het dorp. Tijdens het voetbalseizoen wordt er zo en dan al eens over gegrapt bij voetbalclub HMVV en ook in De Bijenkorf is een klein sneertje van het ene team naar het andere nooit ver weg. Vlak vóór de kermis is het al gespreksonderwerp nummer 1 in Hooge Mierde, wat alleen maar oploopt tot maandagmiddag 12.30. Dan is de aftrap van een nieuwe editie van dit event, en gaan beide teams op voor eeuwige roem.

Waar in het verleden de toelatingseisen erg streng waren, zijn de regels inmiddels iets soepeler. Vroeger was het verplicht om roots in de buurt te hebben waar je voor voetbalt. Het verzorgingsgebied van Team Biekurf is alleen veel groter, waardoor er sprake is van oneerlijke concurrentie. Team Keldersooi mag dus ook mensen oproepen die hier nooit van hun leven gewoond hebben. Iemand die binnen de bebouwde kom geboren is, heeft dus de keuze. Al is het niet de bedoeling dat je jezelf aanmeldt bij een team. Nee, je wordt gevraagd of niet. Het is een eer!

Steeds populairder

De groei in populariteit van het Kermisvoetbal is op vele vlakken zichtbaar. Allereerst zien we dat steeds meer spelers mee willen doen. De organisatie probeert spelers ook op steeds jongere leeftijd te scouten, om te voorkomen dat de rivaal er met een potentiële ster vandoor gaat. Daarnaast beschikken beide teams sinds enkele jaren ook over een damesteam, zodat ook de sportieve dames van Hooge Mierde hun kunsten kunnen vertonen. Verder wordt het steeds drukker langs de lijn, want mensen willen graag de verrichtingen van de kermistoppers volgen. Dit zorgt voor een fantastische sfeer op Het Kelderdome.

Een andere ontwikkeling die opvalt is de verkoop van merchandise. Team Biekurf heeft een collectie petten op de markt gebracht, maar Team Keldersooi ging nog een stapje verder. In hun heuse Keldershop vinden we onder meer zonnebrillen, aanstekers, sleutelhangers, zwembroeken, autovaantjes en bellenblaas voor de jeugd (en er gaan geruchten dat het assortiment nog veel uitgebreider wordt). Dit is allemaal te volgen op hun Instagramaccount keldersooi_official, want Kermisvoetbal leeft ook op social media. Met verder sfeerbeelden, teasers, winacties en andere originele content brengen zij het Keldersooi-gevoel over op hun volgers.

Hoe ziet de dag eruit?

Het ontbijt wordt verzorgd door Café De Bijenkorf, de thuishaven van Team Biekurf. Na deze topsportmaaltijd trekt de stoet naar het Kelderdome, het strijdtoneel van de maandagmiddag. Hier heeft Team Keldersooi het thuisvoordeel, in de derde helft ligt dit bij Team Biekurf. Nadat de gladiatoren zich na de voetbal hebben opgefrist viert iedereen namelijk weer de kermis bij De Bijenkorf. Hier zien we 2 prachtige zeeën: een met alleen rode shirts en een met enkel gele shirts. Voor mensen die nieuw zijn op Mierd kermis een bijzonder gezicht. Hoewel er wat plagerijtjes over en weer zijn, blijft de sfeer tussen beide teams altijd gemoedelijk. En dan komt het: de prijsuitreiking. De schaal wordt overhandigd aan de aanvoerder van het winnende team. Een moment van ultieme glorie.

Kom dat zien!

Het sfeervolle, unieke Kermisvoetbal is een event met een verhaal, en deze traditie zal zicht nog jarenlang voortzetten. Wie gaat er dit jaar met de schaal vandoor? Maandag 3 juli komen we erachter op sportcomplex De Kelderdome (aan de Kuilenrode in Hooge Mierde) Zorg dat je er rond 12.00 bent en claim een mooi plekje aan de rand van het veld! Spektakel gegarandeerd!

Ook interessant

Overig nieuws

Volg ons

Ook een artikel op KempenSpot?

Neem contact op voor de mogelijkheden.

De Kempen, een schitterend gebied dat bekend staat om zijn uitgestrekte bossen, heidevelden en landbouwgronden. De Kempen regio heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met vele historische steden en dorpen, kastelen en landhuizen, en traditionele ambachten.

© 2019 – KempenSpot

Aanmelden bij Kempenboks