Het succes van ondernemer Chaya Cox van Anders van Smaak en Rensiszorg

In een wereld waar ondernemerschap nog weleens met de paplepel wordt ingegoten, vond Chaya Cox haar eigen weg. Ondanks dat ze niet afkomstig is uit een ondernemersgezin, ontdekte ze al op jonge leeftijd haar liefde voor ondernemen. Haar pad was echter niet zonder obstakels. In plaats van zich door deze uitdagingen te laten ontmoedigen, besloot Chaya haar ervaringen en kennis op een vernieuwende manier in te zetten.

Een unieke benadering van zorg en horeca

Na een carrière als verpleegkundige werd Chaya geïnspireerd om haar kennis op een bredere en creatievere manier toe te passen. Vooral de complexe zorgvraag van haar zoon zette haar aan het denken. Dit leidde tot het ontstaan van haar eerste onderneming, Rensiszorg, een organisatie voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met een verstandelijke beperking en/of bijzondere zorgvraag. Hierbij bieden ze verschillende vormen van opvang, waaronder deeltijd- en woonsituaties. Maar Chaya’s ambitie reikte verder. Ze besloot een plek te creëren voor dagbesteding in de vorm van een bakkerij, speciaal voor de 18-plussers, zoals de uitstroomjongeren van Rensiszorg. Zo bood ze niet alleen een veilige omgeving, maar ook de mogelijkheid om diverse vaardigheden te ontwikkelen.

Een plek voor verbinding en genot

Om mensen nog meer met elkaar te verbinden en een complete ervaring te bieden, ontstond het concept van Anders van Smaak. Naast een horecazaak opende ze een aangrenzende delicatessewinkel, waar met veel liefde en passie deels huisgemaakte ambachtelijke zoete en hartige producten worden verkocht. Bij Anders van Smaak kunnen deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, samen met pedagogisch medewerkers en horecakenners, vaardigheden ontwikkelen om te werken in de bakkerij, winkel en lunchroom. Chaya gelooft sterk in de verbinding tussen zorg en horeca en ziet Anders van Smaak als een natuurlijke uitbreiding van haar ondernemingen. Het is een plek waar deelnemers kunnen ervaren hoe het is om hun eigen gemaakte producten te verkopen, zoals taartjes uit de bakkerij, en dit doen ze met gepaste trots.

Een betrokken en inspirerende leider

Chaya beschrijft zichzelf niet als een standaard manager. Ze gelooft erin om mensen in hun kracht te zetten, zodat ze van elkaar kunnen blijven leren. Dit bevordert betrokkenheid en interesse van het personeel, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Daarom is ze vaak te vinden op de werkvloer, waar ze het contact met haar medewerkers belangrijk vindt. Ze gelooft dat iedereen met plezier naar het werk moet kunnen komen, en daarom streeft ze ernaar om voortdurend in gesprek te blijven met haar team. Chaya geeft haar medewerkers de juiste begeleiding en verantwoordelijkheden op basis van hun individuele behoeften. Haar toewijding en inspirerend leiderschap maken haar een goede leider.

Samenwerkingen die het verschil maken

Om haar doelen te bereiken, werkt Chaya sinds kort samen met het Summa College en een organisatie genaamd De Achthonderd. Deze samenwerkingen stellen haar in staat om deelnemers/smaakmakers van Rensis en Anders van Smaak nog meer kansen te bieden door hen de mogelijkheid te bieden om een certificaat niveau 1 en 2 te behalen in de praktijk. Voor sommige deelnemers biedt dit mogelijkheden op een plek binnen de arbeidsmarkt. Door de krachten te bundelen met deze organisaties wordt het succes van Anders van Smaak versterkt. Chaya gelooft sterk in de kracht van (lokale) samenwerking en is ervan overtuigd dat we samen verder kunnen komen dan alleen.

Een toekomst vol passie en inspiratie

Naast haar drukke ondernemersbestaan vindt Chaya ook nog tijd om zich in te zetten voor het Centrum van Bergeijk, waar het verbinden van mensen centraal staat. Wat betreft de toekomst van Anders van Smaak en Rensiszorg is ze tevreden met hoe het nu is. De kracht zit ‘m in kleinschaligheid. Vooral doen waar je goed in bent. ‘Zorg dat je mensen aantrekt die altijd beter zijn dan jezelf. Dat tilt jezelf en je onderneming naar een hoger niveau.’ Wensen en verbetering zijn altijd een goed streven, maar verlies jezelf en je onderneming hier niet in. Voor nu is Chaya tevreden met beide ondernemingen. Op haar bucketlist zou ze graag zien dat de bakkerij meer Centraal in Bergeijk gevestigd kan worden. Nog wenselijker zou zijn om een woonsetting te creëren voor 18-plussers, waarbij Rensiszorg en Anders van Smaak meer zelfvoorzienend kunnen worden in combinatie met de dagbesteding en de eigen bakkerij.

Haar passie om anderen te inspireren is zo sterk dat het schrijven van een boek nog steeds op haar ingekorte bucketlist staat. Met dit boek wil ze mensen motiveren om vanuit hun eigen passie en hen handvatten bieden om zelf te gaan ondernemen. ‘Ik ben zeer bereid om met iedereen die daar behoefte aan heeft het gesprek aan te gaan en deze mensen te inspireren’. Haar visie, doorzettingsvermogen en betrokkenheid beloven een toekomst vol passie en inspiratie te worden.

Ook interessant

Overig nieuws

Volg ons

Ook een artikel op KempenSpot?

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelden bij Kempenboks