Gijs Kennis wil familiebedrijf ‘Kennis van IJs’ en ‘De Smaak! Chocolade & IJs’ naar het volgende niveau tillen.

Gijs Kennis (33) besloot in 2021 om zijn baan bij de The Schippers Group achter zich te laten en zich in te zetten voor het familiebedrijf ‘De Smaak!’ met de ambitie om het naar een hoger niveau te tillen. Samen met zijn vader Hans Kennis stelde Gijs een toekomstplan op en sloegen ze de handen ineen. Nu vormen ze samen met moeder Connie en zus Ilse een hecht team. 

In 2012 opende De Smaak! Chocolade & IJs haar allereerste ijssalon & chocolaterie in het centrum van Eersel, waar vader Hans Kennis in eerste instantie het ijs vanuit huis produceerde. De populariteit van De Smaak! groeide snel, niet alleen onder de bezoekers van de ijssalon, maar ook bij andere afleveradressen, zoals horecazaken. Er ontstond een grote behoefte aan een uitgebreide ijskeuken. Dit resulteerde in de huidige locatie in Duizel waar onder andere het ijs gemaakt wordt voor de ijssalons van De Smaak! Chocolade & IJs. Ambacht, meesterlijk ijs en kwaliteit staat centraal bij het familiebedrijf, het is het vakmanschap van vader Hans dat hem in Nederland als een van de weinige SVH Meesterijsbereider maakt (https://svhmeestertitels.nl/meesters/hans-kennis/).

De overstap van The Schippers Group, waar Gijs landenmanager was van Denemarken en Engeland, naar het familiebedrijf betekende ook een omscholing voor Gijs. Met ultieme doel het behalen van SVH Meesterijsbereider en zo in de voetsporen van zijn vader te treden als een erkend ambachtsman in de wereld van ijsbereiding.

De Smaak! Chocolade & IJs naar een hoger niveau

Voorafgaand aan zijn huidige rol binnen het familiebedrijf was Gijs werkzaam bij The Schippers Group, waar hij maar liefst 12 jaar rondliep. “Na 12 jaar in dienst bij Schippers stelde ik mezelf de vraag: Wat wil ik eigenlijk in het leven? Ik ben toen een aantal keer met ons pap uit eten gegaan om te kijken of we dezelfde passie en toekomstvisie hadden.” Kennis stelde een vijfjarenplan op met verschillende doelen voor de komende jaren. Hij leerde bij The Schippers Group om groot te denken, en dit vertaalde zich in zijn eerste doel: het oprichten van een nieuwe ijssalon & chocolaterie. In 2021 werd dan ook de tweede vestiging van De Smaak! geopend in Bladel. Ook wilde Gijs de ijskeuken naar een hoger niveau tillen. Dit resulteerde in het nieuwe merk “IJskeuken Kennis van IJs” om zo breder zichtbaar te worden in de ijsbranche en haar afzetgebied in deze branche te vergroten. Dit vereiste een opschaling van de productie met de aanschaf van nieuwe machines en het uitbreiden van het team. Ook werd er vanaf dat moment uit een ander vaatje getapt als het gaat om marketing, met een nieuwe website, professionele foto’s en een actieve aanwezigheid op social media. 

Familiebedrijf

Vader en zoon vormen een perfect team dat elkaar uitstekend aanvult. “Mijn vader is echt een vakman en maakt werkelijk de beste ijs recepten. “Ikzelf denk vooruit en altijd in mogelijkheden waardoor we steeds meer afleveradressen in heel Nederland bereiken”, vertelt Gijs. Samen zetten ze zich in om de ijskeuken “Kennis van IJs” op volle capaciteit te laten draaien, met succes.

Zus Ilse heeft al sinds haar negentiende samen met haar moeder Connie de verantwoordelijkheid voor de ijssalons, waar moeder Connie fungeert als een waardevol klankbord voor haar. Naast het runnen van de ijssalons zorgt Connie er ook voor dat de cultuur bewaakt wordt en dat de kernwaarden, missie en visie van het bedrijf standhouden. ‘’Als er bij ons ideeën worden geopperd om iets nieuws te gaan doen, moet het betreffende idee altijd langs ons mam. Als die vindt dat het niet past binnen de filosofie van ons ijs familiebedrijf, kan ik hoog en laag springen, maar dan gaat het gewoon niet gebeuren’’, vertelt Gijs.

Toekomst

In de afgelopen twee jaar heeft het bedrijf een mooie groei doorgemaakt. Voor de komende periode is het streven niet alleen om verder te groeien, maar ook om de nadruk te leggen op duurzaam ondernemen. Dit betekent onder meer het bewust omgaan met waterverbruik en elektriciteit, zo vertelt Gijs.  “De watercirculatie optimaliseren tijdens het ijsbereidingsproces en het plaatsen van zonnepanelen om energie op te wekken zijn belangrijke stappen om ons steentje hieraan bij te dragen.” Bovendien zijn ze bezig met het realiseren van een grotere ijskeuken. Gijs deelt enthousiast: “Binnenkort verhuizen we naar Bladel, simpelweg omdat we uit dit huidige pand aan het groeien zijn. Mijn doel is om het aantal eigen ijssalons “De Smaak! Chocolade & IJs” uit te breiden in de regio, bestaande klanten van Kennis van IJs te behouden en nieuwe klanten te realiseren om zo onze productiecapaciteit te vergroten, zodat we een van de grotere spelers op kunnen worden in de markt op het gebied van ambachtelijk ijs.”

www.kennisvanijs.nl
https://www.desmaakchocoladeijs.nl/

Ook interessant

Overig nieuws

Volg ons

Ook een artikel op KempenSpot?

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelden bij Kempenboks