Dianne en Pim Hesselmans van WIJN&ZO vertellen hun verhaal over wijnbouw, niet in Bordeaux of de Dordogne, maar ‘’gewoon’’ in Esbeek.

Dianne Hesselmans wilde na 10 jaar als register Vinologe werkzaam geweest te zijn bij verschillende Gall & Gall vestigingen haar kennis niet verloren laten gaan. Wat begon met het geven van wijnproeverijen, cursussen en de verkoop van wijn, resulteert nu, 21 jaar later, in de eerste oogst van hun eigen wijngaard. Met inspiratiebron opa Piet en gepassioneerde oudste zoon Pim (24), is WIJN&ZO met een duidelijke visie en een lokale focus serieuze stappen aan het zetten in de Nederlandse wijnbranche.

De start van WIJN&ZO

Dianne besloot 21 jaar geleden voor zichzelf te beginnen.  Met 5 kinderen was het werk in loondienst lastig te combineren. Ze wilde haar kennis niet verloren laten gaan als register vinoloog. Daarom is ze begonnen met het geven van cursussen en proeverijen, dit was beter te combineren met de drukke thuissituatie. De opleiding tot vinoloog is pittig, vertelt Dianne; ‘’het is vooral theoretisch, maar ook het goed leren proeven van wijn is behoorlijk lastig’’.

De cursussen zaten gelijk bomvol, want deze waren er nog niet in de omgeving. Een cursus bestond uit 7 lessen, de cursisten kwamen een keer per maand naar de les, die bestond uit proeven en uitleg over diverse wijnen. Dit was echt booming: ‘’Het was stervens druk”, vertelt Dianne. Toen jaren later de belangstelling wat afnam door Corona, is de belangstelling voor wijn toegenomen, vertelt Pim. Dianne besluit ook bij mensen thuis haar kennis te gaan overdragen. De gezelschappen bestonden uit vrijgezellengroepen, personeelsfeesten, buurtverenigingen maar ook wijnclubs die hun kennis over wijn wilden uitbouwen. ‘’Ik ben overal geweest.’’ Zegt Dianne over die tijd.  Na de corona periode heeft haar zoon Pim dit stokje overgenomen van Dianne. Pim geeft veel proeverijen in de wijngaard met kaarsen aan en dat is zo gaaf. Tafels en stoelen worden in de wijngaard gezet en hier kunnen gasten verschillende wijnen proeven met eventueel bijpassende hapjes. Het is zo mooi dat het hier zo normaal is zeg maar. Je bent een met de natuur als je hier zo zit met de groepen. Dat is echt wel heel vet, zegt Pim. Je zit hier schitterend.

Pim komt terug van zijn stage in Frankrijk.

Toen Pim in 2017 terugkwam van een stage bij een wijngaard in Frankrijk was hij verkocht. Dit wilde hij ook, maar met als doel om de supply chain korter te maken. Hij noemt een voorbeeld vanuit het boerenbedrijf bij hem thuis. ‘’Heel het jaar hebben we werk aan het verbouwen van aardappels, heb je er kosten aan en draag je er zorg voor. Vervolgens komt er dan een groothandel die 10 cent per kilo betaalt voor de aardappels. ‘’En daar kun je niks tegen doen”, vertelt Pim. Dat is niet zoals het moet zijn. Met een eigen wijngaard heb je heel dit proces zelf in handen. Ik vond wijn wel interessant, een stukje ambacht hierin sprak Pim ook enorm aan. Hij vroeg zich af of dit ook zo op deze manier in Nederland zou kunnen.

Opa piet nam de proef op de som

12 jaar geleden is het zaadje geplant door opa Piet, 2 jaar later begon de aanleg van 500 stokken. Het stuk grond dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt was toen al in bezit van de familie. Destijds werd er door Dianne, zeker gezien haar kennis als vinologe, getwijfeld aan het idee om op ‘’Het Esbeekse’’ (red: de zandgrond in Esbeek) wijn te gaan verbouwen. Van wijnbouw in Nederland was op dat moment dan ook nauwelijks sprake, zeker in de buurt was er geen wijnbouw te bekennen. 500 stokken was ook een behoorlijk aantal om mee te starten. Tegen de verwachting in lukte het wel, tot op de dag van vandaag gaan deze planten nog steeds behoorlijk goed. 500 stokken is eigenlijk te veel om het hobby matig aan te pakken maar ook weer te weinig om het echt commercieel te gaan doen. Dit succes komt dan ook niet geheel uit de lucht vallen. Piet heeft goed gekeken en geïnformeerd bij diverse deskundigen naar welke druivensoort hier wel te verbouwen is. Dit zijn natuurlijk niet dezelfde druiven als die ze verbouwen in Portugal of Frankrijk.

Wat Piet deed was een hele goede aanvulling op wat ik deed, vertelt Dianne. Ik heb nog meer respect gekregen door dat we dit zijn gaan doen, voor alle wijnboeren. Het kwam zo nog dichterbij. De grootste uitdaging is om de vorst weg te houden van de planten. Daarnaast is het lastig om ziektebestrijding te verzorgen en het snoeien op de juiste manier aan te pakken. ‘’Hier moeten we meer kennis van krijgen’’. Pim vertelt: ‘’Nederland is als wijnland aan het groeien, op dit moment is er zo’n 275 hectare in Nederland als het gaat om wijnbouw. Ter vergelijking: in Duitsland is er zo’n 100.000 hectare aan wijnbouw. In een van de bekendste wijnstreken ter wereld Bordeaux hebben we het over zo’n 120.000 hectare. Daardoor is er relatief weinig Nederlandse informatie te vinden over de wijnbouw in ons gebied. Dat maakt het enerzijds lastig, maar we worden goed geholpen door de informatie en de contacten die we inmiddels vanuit Duitsland hebben.

Ondertussen plukt opa Piet een blad van een plant af, door Pim wordt vrij snel de conclusie getrokken dat er galmijt op dit blad zit. ‘’Dat moet je ook maar allemaal net weten, stelt opa Piet’’. Om aan te geven dat het niet eenvoudig is om in te schatten waar je mee te maken hebt als er een ziekte of ongedierte in de planten te vinden is.

Hoe staat het nu met de eigen productie?

In 2020 besloot de familie Hesselmans om op te schalen, dit kon op het stuk land naast de planten van Piet. Met 4200 planten en 7 verschillende rassen is het een hele uitdaging om de juiste keuzes te maken. Pim houdt zich voornamelijk bezig met het onderhoud van de planten, de snoei en het geleiden van de planten. Daarnaast ook ziektebestrijding en de vogels van de planten af houden. Op dit moment zijn Pim & Dianne nog druk aan het zoeken naar wat hierin de beste methode is. De afgelopen 3 jaar is vooral besteed aan het ontwikkelen van de stam van de planten. Die moeten aangesterkt worden om de druiven te kunnen dragen en zo kan de druivenstruik zo’n 40 tot 50 jaar meegaan. Normaliter zou je vanaf dit moment een keer per jaar moeten kunnen oogsten in de periode eind september tot en met oktober. De druiven worden dan op een geschikte zaterdagmorgen met een heel aantal vrijwilligers geplukt. Alle druiven gaan in emmers en daarna gaan de druiven in een krat naar Dassemus in Chaam.

Die maken al 16 jaar wijn, vertelt Pim. Die heeft een eigen wijngaard en maakt ook zelf wijn. We zouden het zelf ook kunnen want we hebben alle apparatuur maar we hebben nog niet voldoende kennis om dit echt allemaal zelf te doen. De wijn laten maken door Dassemus doen we op een voorwaarde: ‘De wijn die we krijgen zijn dan ook écht van onze eigen druiven, daar weten ze ook heel goed wat wij willen’. Vanaf het moment dat de druiven het veld verlaten duurt het zo’n 9 maanden voor het terugkeert als wijn. Bij rode wijn kan dit langer duren omdat de druiven soms nog op vaten moeten rijpen.

De huidige rol van Dianne bij WIJN&ZO

Dianne is op dit moment bezig met de verkoop van wijn en de marketing. De nieuwsbrief, social media. Wat we nu in het wijnlokaal verkopen komt alleen maar van familiehuizen. We verkochten eerst alles waar vraag naar was. Maar inmiddels zijn we hier ook bewuster van geworden en word je hier selectief in, vertelt Dianne. Bijvoorbeeld een wijn uit Chili; ja die moet van ver komen. Wij zijn ons steeds bewuster en we werken alleen met Europese wijnhuizen. Alles wat hier met de vrachtwagen naar toe kan komen. Wij maken onderscheid in wijnhuizen die bij ons passen en het product moet van hoge kwaliteit zijn. We vinden het ook belangrijk dat de wijnhuizen goed zijn voor hun personeel. Deze wijnen vind je ook niet in grote winkels of groothandels.

Afzet is nu omgeving Esbeek qua horecazaken. Online zijn de wijnen niet te koop, wel is er op de website een mooie selectie wijnen te vinden. Opvallend is hieraan dat de wijnen zonder prijs worden getoond. Dit is om de markt zuiver te houden. Als iemand geïnteresseerd is, mogen ze altijd contact opnemen. Deze tak qua horeca is ook erg aan het groeien. De horeca wil een eerlijke prijs betalen voor onze wijnen.

Lokale interesse en betrokkenheid

Afgelopen maand was er een open dag op zondag 17 september. De interesse in lokale producten en de ambacht hiervan is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, dat was te merken aan de grote opkomst tijdens de open dag. Wij hebben dan ook een eigen etiket op de wijnen. Dat is eigenlijk wel normaal geworden als je het al lang doet. Dit was bij de open dag ook bijzonder dat de bezoekers door hebben dat ze wijn drinken van de druiven waar ze op dat moment naar kijken. De vrijwilligers helpen dan ook graag mee. Ze krijgen een flesje van ons cadeau van de door hen zelf geplukte druiven.

Pim ziet de toekomst van WIJN&ZO zonnig tegemoet

Op de vraag wat is jullie ambitie reageert Pim direct en kraakhelder, hij wijst naar het naastgelegen veld; ‘’Heel dit veld vol zetten’’. Dat is 4 hectare. En dan zelf wijn maken.

Dianne; ik heb 5 jongens, het zou fantastisch zijn als ze straks ‘’de gebroeders Hesselmans” vormen. Waar Pim al snel op in haakt; nou… dat denk ik niet. Aangezien sommige van de 5 zonen toch net wat andere interesses hebben.

De horecazaken zijn ook steeds meer lokaal betrokken en vinden dit erg leuk. Op dit moment is het veld ook niet aangeplant met het idee dat we dikke winst gaan maken. Pim vindt het vooral erg leuk om ook met vader Maarten hier veel in te werken. Pim ziet de toekomst zonnig tegemoet. Dit schitterende familiebedrijf is dan ook een dikke aanrader om eens een bezoekje aan te brengen. Pim en Dianne zijn enorm gepassioneerd en delen deze passie graag met de bezoekers. Op de vraag wat Pim de lezers mee zou willen geven; Ben gewoon bewust van wat je eet en drinkt. Verdiep je ook eens in de Nederlandse wijnen, want daarvoor hoef je echt niet naar Frankrijk, Italië of Spanje.

Ook interessant

Overig nieuws

Volg ons

Ook een artikel op KempenSpot?

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Aanmelden bij Kempenboks